Meld deg på vårt nyhetsbrev for oppdatert programinformasjon.

Program juni 2020

 

12.–13. juni
Nabomøter: Garden Wall Users Committee

19.–20. juni
Corentin JPM Leven
+-  – EKSTRAFORESTILLINGER MED REDUSERT KAPASITET!

 

 

 

Vi har savnet dere!


11. MARS 2020
Det var den syvende dagen under Oslo Internasjonale Teaterfestival: et momentum med sterke produksjoner og et fantastisk publikum. Tidligere samme morgen hadde den brasilianske koreografen Alice Ripoll og danserne hennes nettopp landet i Oslo etter en 18-timers flytur, klare for å vise en uforglemmelig avslutningsforestilling under festivalen. Settet til Verk Produksjoners The Big Dream hadde akkurat ankommet teatret, klart for rigging dagen etter. På Dansens Hus var Mia Habib Productions i ferd med å begynne kostymeprøven sin. I løpet av få timer, da spredningen av COVID-19 stadig økte, besluttet vi å umiddelbart redusere publikumskapasiteten, og å avlyse festivalen dagen etter – helse ble vår eneste prioritet. 12. mars kunngjorde statsministeren å stenge ned Norge, og vi sørget for at alle de internasjonale kunstnerne fikk reise trygt hjem.

 

SIDEN DA

… har vi hovedsakelig jobbet hjemmefra, og vi har utviklet et digitalt program med en ukentlig podkast, samt en serie videobaserte workshops for barn.

Vi har vært vertskap for sceneprøver på de to scenene våre for å fortsette å oppfylle et av våre kjerneoppdrag: å støtte samt være en ressurs for kunstnere og kunstnerisk utvikling. På denne måten sørget vi for at kunstneriske prosesser kunne bli holdt gående. WILLYLIE, som har måttet utsette premieren sin fra 26. mai i år til våren 2021, har avholdt sceneprøver. Det samme har Ingri Fiksdal og Fredrik Floen gjort – stykket deres har premiere i september på Dansens Hus i samarbeid med Black Box teater.

Vi har jobbet med flere mulige scenarier for høstsesongen 2020 og vårsesongen 2021, omformet programmet og forberedt oss på en usikker fremtid.

Vi har sett at mange land står i sanitære katastrofer, og vi har følt oss heldige som bor i Norge. Samtidig merker vi at ulikhetene også her er sterke, og at mange av oss er ekstremt sårbare – inkludert frilanserne på feltet vårt – selv i et såkalt velfungerende sosialdemokrati. En velfungerende kompensasjonsordning for frilansere er et minimum, men vi hadde forventet en ambisiøs tiltakspakke for kunst som er sammenlignbar med dem vi ser i andre land. Vi er bekymret for situasjonen i kultursektoren, og spesielt det frie feltet. Det er en usikker tid for kunstnere, teknikerne og kunstneriske samarbeidspartnere. Utfordrende er også tiden de har foran seg, med økonomiske problemer, begrensede muligheter for å jobbe internasjonale, og med fare for overbelastning (når mange produksjoner blir utsatt, vil dette begrense mulighetene for nyetablerte kunstnere).

Vi har reflektert over den verdenen vi alle har bidratt til, med globalisering og hyperkapitalisme, redusert naturmangfold og truede økosystemer.

Vi har opplevd å ikke kunne være sammen, og vi har blitt påminnet hva reiser, landegrenser, tid og rom faktisk betyr for oss.

Vi har tenkt på en mulig fremtid, nye narrativer og nye former for handling. 

 

Samfunnet blir gradvis gjenåpnet, og Black Box teater følger med denne bevegelsen. Vi vil gripe muligheten til å kunne samles igjen, til samme tid og på samme sted, her og nå.

Hvordan kan vi komme sammen igjen? Når vi nå skal samles igjen, må det skje varsomt og gradvis.

Vi vil sikre at alle våre besøkende føler seg trygge og ivaretatt ved å begrense kapasiteten og overholde smitteverntiltakene, og vi vil sikre et trygt arbeidsmiljø for våre ansatte og kunstnerne som har sceneprøver i teatret vårt.

Det er en sann glede for oss å endelig kunne ønske dere velkommen tilbake til Black Box teater.

27. mai holdt vi det avsluttende møtet i seerklubben vår Se/Snakk, hvor vi inviterte en gruppe publikummere til å samtale om scenekunst. 12. og 13. juni holder vi to møter i the Garden Wall Users Committee, hvor vi ønsker naboene våre velkommen diskutere hvordan denne grønne planteveggen, som åpner våren 2021, kan bidra positivt til nabolaget vårt.

19. og 20. juni, like før Oslo Pride Festival, får dere muligheten til å oppleve et høydepunkt fra vårprogrammet vårt; det dyptgripende, mektige og rørende stykket +- av Corentin JPM Leven. +- skildrer Levens egen historie med HIV, og rører ved eksistensens skjørhet og sårbarhet. Stykket trekker en linje mellom det intime og det kollektive minnet. Billettene til +- blir tilgjengelige for salg i begynnelsen av juni. 

Forestill deg dette underlige øyeblikket, når lyset i salen dempes, når vi holder pusten mens utøveren kommer til syne på scenen, og vi alle ser i samme retning mens vi har en enestående og subjektiv opplevelse – sammen!

Velkommen tilbake – vi har savnet dere.

Anne-Cécile Sibué-Birkeland,
kunstnerisk leder


Oslo, 28.05.2020