Meld deg på vårt nyhetsbrev for oppdatert programinformasjon.

Klassikere for Kids (NO)

Klassikere for Kids Bonanza

21. sep. –24. sep. 2017

Lille Scene 21.09.2017 18:00

Lille Scene 22.09.2017 18:00

Lille Scene 23.09.2017 16:00

Store scene 23.06.2017 18:00

Lille Scene 24.09.2017 14:00

Store scene 24.09.2017 16:00

Klassikere for kids er en teatertrilogi for barn fra 10 år.

Målet er å gjøre et utvalg av litterære klassikere tilgjengelig og oppdatert for vår tid, og inspirere til diskusjon. Under mantraet alle gode temaer er like relevante for barn som for voksne, utforsker og utfordrer gruppen konvensjoner for barneteater. Forestillingene Faust for kids og Til fyret ble nominert til den prestisjefulle Heddaprisen for årets barne- eller ungdomsforestilling. Samtlige produksjoner har mottatt strålende kritikker fra så vel kritikere som publikum.

Forestillingsserien Klassikere for kids inviterer barne- og ungdomspublikum inn i det eksperimentelle teaterrommet.

Sammen med de medvirkende kunstnerne har regissør Hildur Kristinsdottir utforsket hvordan samtidsscenekunstens formspråk og virkemiddelbruk kan formidle innholdet i litterære klassikere på uventede og utfordrende måter. Refleksjon over barn og unge som publikum har stått sterkt i forestillingenes utvikling. Ikke for å forenkle, moralisere eller behage publikum, men for å problematisere teaterkonvensjonene og holdningene til barn og unge som voksne kunstnere og arrangører bærer med seg. Resultatet er dristige forestillinger som appellerer til både sansene og intellektet. Klassikere for Kids er rettet mot de unge, men byr samtidig på en ypperlig anledning for barn og voksne å oppleve scenekunst sammen.

I høst byr Black Box teater på ulike arrangementer som tar utgangpunkt i disse særegne sceneproduksjonene. Det blir popkorn, sukkerspinn og slush, workshop, roundtable og ikke minst, store scenekunstopplevelser for både unge og voksne.

Faust for Kids
Torsdag 21.09 og fredag 22.09 kl 18.00.

“Gledelig, ambisiøst barneteater.” Nrk
“En liten times spennende og detaljrik grøsser.” Scenekunst.no

Faust for Kids er første forestilling i trilogien Klassikere for kids, basert på Goethes tekst. Faust har en kunnskapstørst som er umulig å slukke. Han innser at bak hver ting han får vite ligger det noe nytt. Han innser at han aldri vil få vite den fulle og hele sannheten om alle ting. Så dukker djevelen opp og tilbyr Faust full tilgang til verden i bytte mot sjelen hans. Faust slår til og blir med på en grenseløs ferd i tid og rom. Fausts «feilgrep» er at han allierer seg med det onde. Men blir man nødvendigvis ond av den grunn? Finnes ondskapen bare utenfor eller også inni Faust?
Passer for barn fra 10 år. Varighet: 45 minutter.

Til fyret
Lørdag 23.09 kl 16.00 og søndag 24.09 kl 14.00. 

“Klassikere for Kids bør inspirere alle som lager teater for barn i Norge.” NRK
“Det er strålende at noen tar seg 
bryet med å gi det yngste publikummet såpass å tygge på. Terningkast 5.” Adresseavisen

Til fyret er basert på Virginia Woolfs roman fra 1927 med samme tittel. I et sommerhus ved kysten møter vi familien Ramsey. Yngstesønnen James vil reise ut til fyret. Været ser ikke lovende ut, men moren vil ikke ta fra ham håpet. Faren derimot, ser det som sin plikt å fri sønnen fra illusjonen. Ti år går forbi og James reiser omsider ut til fyret. Alt er forandret, men i et lite øyeblikk er det kanskje ikke det likevel.

Dette er en forestilling om hva vi ser og om alt som skjer inni hodene våre. Ser du det samme som meg? Ser gutter og jenter på forskjellige måter? Og hva er forskjellen på et øyeblikk og ti år? For å finne det ut må du se inn i hodet til noen andre. Det går an på teater!
Passer for barn fra 10 år. Varighet: 60 minutter

Forbrytelse og straff
Lørdag 23.09 kl 18.00 og søndag 24.09 kl 16.00.

“..denne teatertrilogien her er noe helt spesielt i teater for barn og unge..” NRK Kulturnytt.
“Tanketeater for tenåringer…Slik understreker Klassikere for Kids-prosjektet enda en gang at formidling ikke bare handler om å sende et budskap, men også om å gi den som mottar det rom til å danne seg sine egne oppfatninger om det.” Dagbladet.

Rodion Romanovitsj Raskolnikov har bestemt seg for å myrde. I flere uker har han konstruert en teori: Verden er full av fattige undermennesker som vandrer rundt med bøyde hoder og lar seg kue. For så nedrig er mennesket at det venner seg til alt. Kun noen ytterst få er i stand til å tenke nytt. Disse overmenneskene har rett til å bryte loven når de mener det er riktig. Med en øks gjemt på innsiden av frakken er Raskolnikov fast bestemt på å finne ut av hvilken gruppe han tilhører. Men, vil til slutt anger, skyld og tvil spise ham opp innenfra? I Forbrytelse og straff, basert på Dostojevskijs roman fra 1866, trekkes tilskuerne inn i Raskolnikovs mørke tankespinn. Det er en forestilling om hvor galt det kan gå når et menneske isolerer seg med ideene sine. Men selv om Raskolnikov skyver alle fra seg, kommer noen stadig tilbake og prikker ham på skulderen.

Passer for barn fra 10 år. Varighet: 150 minutter.

Med utgangspunkt i metoden utviklet gjennom Klassikere for Kids skal ungdommer og scenekunstnere jobbe sammen for å omskape en klassisk litterær tekst til sitt eget scenespråk. Det blir fokus på lyd og et fysisk formspråk med utgangspunkt i deltakernes ferdigheter, interesser og ideer. Workshopen ledes av kunstnere fra Klassikere for Kids og begynner med konseptutvikling 8.-10. september. Den praktiske utforskningen skjer 30. september – 6. oktober og avsluttes med en offentlig visning på Black Box teater 7. oktober. Underveis skal deltakerne se forestillingsserien og vil også bli invitert på Roundtable & Debate 7. oktober.

Offentlig visning, roundtable & debate:
07.10: 14.00 – 17.00

Voksne er alltid med på å bestemme når scenekunst skapes, spilles og formidles, uansett om publikum er barn og ungdom, unge og voksne, eller bare voksne. Ambisjonen med denne samtalen er å identifisere og diskutere hvilke antakelser og forventninger som spiller inn når kunstnere og arrangører ønsker å nå et ungt publikum. Klassikere for Kids fungerer som springbrett til en større diskusjon om kunstnerisk arbeid, publikum, programmering og formidling. Samtalen er åpen for alle.

Har du og klassen din lyst til å se en av Klassikere for Kids forestillingene? Kontakt oss for mer informasjon: karoline(a)blackbox.no.

Skoleforestillinger:
Torsdag 21.09 kl 10.00: Faust for Kids
Mandag 25.09 kl 12.00: Forbrytelse og Straff

Credits Faust for kids: Regi: Hildur Kristinsdottir. Dramaturg: Matilde Holdhus. Lydbilde: Stine Janvin Motland og Gyrid Nordal Kaldestad. På scenen: Anders Høgli, Josephine Kylen Collins og Hildur Kristinsdottir. Lysdesign: Norunn Standal. Produsent: Mona Larsen. Scenografi: Petter Alstad og Bård V. Stangnes. Plakat: Hreinn Gudlaugsson. Foto: Kristinn Gudlaugsson. Co-produksjon: Black Box Teater (Oslo). Støttet av: Norsk kulturråd, Kunstløftet, Fond for utøvende kunstnere og Seanse.

Credits Til Fyret: Konsept og regi: Hildur Kristinsdottir. Tekst: Eirik Willyson. Produsent: Mona Larsen. På scenen: Jimmie Jonasson, Magnus Myhr og Josephine Kylén-Collins. Lys: Norunn Standal. Lyd: Gyrid Nordal Kaldestad og Peter Baden. Scenografi: Hildur Kristinsdottir. Rekvisittør: Gøril Rostad. Søm: Solveig Hopen. Foto: Kristinn Gudlaugsson. Plakat: Knut – Ole Mathisen. Støttet av: Norsk kulturråd, Fond for lyd og bilde og Kunstløftet. Co-produsent: Black Box Teater (Oslo).

Credits Forbrytelse og straff: Regi: Hildur Kristinsdottir. Produsent: Mona Larsen. Tekst: Eirik Willyson. Komponist/lyddesign: Magnus Børmark. Original lysdesign: Kaja Glenne Lund. Redesign Oscar Udbye. Lystekniker: Anine Nonshaugen. Tekniker: Anders Høgli. Scenografi: Petter Alstad, Bård Vaag Stangnes. Produksjonsassistent: Anders Høgli. Illustrasjon: Petter Alstad. Foto: Kristinn Gudlaugsson. Dramaturg: Maria Ramvi. På scenen: Josephine Kylén-Collins, Lars August Jørgensen, Camilla Vislie og Kim Atle Hansen. Co-produsenter: Scenekunst Østfold, Black Box Teater (Oslo) og BIT Teatergarasjen (Bergen). Støttet av: Kulturrådet, Kunstløftet, Fond for lyd og bilde, Fond for utøvende kunstnere og Fritt Ord.

Indirekte målgruppetenkning av Venke Marie Sortland. Et intervju med Hildur Kristinsdottir og Eirik Willyson. Les artikkelen her