Meld deg på vårt nyhetsbrev for oppdatert programinformasjon.

De Utvalgte

Fem forestillinger om døden

7. okt. –11. okt. 2020

Store scene 07.10.2020 19:00

Store scene 08.10.2020 19:00

Store scene 09.10.2020 19:00

Store scene 10.10.2020 19:00

Store scene 11.10.2020 19:00

Premiere

Døden har spøkt i bakgrunnen av De Utvalgtes arbeid i mange år, og bevisstheten om den har vært en skapende kraft. Fem forestillinger om døden er en teaterinstallasjon der publikum inviteres inn i tankeverdenen til et knippe mennesker i sluttfasen av livet.

Vi ser fem hus. Inne i husene befinner det seg gamle mennesker i sitt private miljø, og i ulike mentale og fysiske tilstander, isolert fra omverdenen.

Kan maskinens simulering av menneskelige nevrale nettverk erstatte berøringen og skape den samme kjedereaksjonen mellom hormoner, tanker og følelser som utløses når en hånd stryker lett over huden?

Fem forestillinger om døden er videreutviklet etter Gammel, et konsept av Ingeborg Eliassen som først ble vist ved Trondheim Kunstmuseum i 2004.

Forestillingen er dedikert til Kari Onstad (24.02.41–24.03.20).

Presse:

  • “Prisen gis til en brutal og poetisk, komisk og dyster, dypt menneskelig forestilling. I et spill mellom roller og identiteter, autentisitet og teatralitet skapes et mangefasettert, konfronterende og særegent uttrykk. Det stedsspesifikke gir grunnpreget til et liv i bevegelse, et samfunn i endring, og aktørene bak utforsker det menneskelige rommet mellom overmot og maktesløshet, mellom å være ekstremt privilegert og ekstremt utsatt.” – fra Heddapris-juryens begrunnelse om den prisbelønte forestillingen Skipet Vol. 5 Short Cuts.

De Utvalgte består av Kari Holtan, Boya Bøckman, Torbjørn Davidsen, Anne Holtan og Anne Gerd Grimsby Haarr. For hvert prosjekt knytter de til seg andre kunstnere etter behov. Kompaniet arbeider med samtidsteater og forestillingene beveger seg i grenselandet mellom teater, billedkunst og performance. De Utvalgte har som de første i verden utviklet ny teknologi som tar i bruk 3D-film som scenografi og narrativer. Forestillingene har ofte en rollebesetning som består av mennesker med og uten skuespillererfaring. Dette tilfører en dimensjon i spillet med roller og identiteter, autensitet og teatralitet. Kompaniet mottok Heddapris i 2019 for særlig kunstnerisk innsats i forbindelse med produksjonen Skipet Vol. 5 Short Cuts.

Medvirkende / Performers: Eva Bøe Moen, Kari Vik Knutsen, Hans Wedvik, Kari Onstad (stemme/voice), Hans Magnus Ryan, Snorre Sjønøst Henriksen, Tommy Olsson, Helle Bendixen, Kjersti Alm Eriksen, Anne Gerd Grimsby Haarr, Torbjørn Davidsen, Anne Holtan, Boya Bøckman, Kari Holtan. Takk til / Thanks to: Randi Rommetveit for te-tekst, Stefano B. Bertelli ved Kybernetikk og robotikk NTNU (Trondheim) og Læringsverkstedet – Drammen kommune. Co-produsenter / Co-producers: Rosendal Teater (Trondheim). Støttet av / Supported by: Arts Council Norway. Forestillingen er dedikert til / The performance is dedicated to Kari Onstad (24.02.41–24.03.20).