Meld deg på vårt nyhetsbrev for oppdatert programinformasjon.

De Utvalgte

Jimmy Young (2007)

20. feb. –22. feb. 2015

Fredag 20.02 etter forestilling: De Utvalgte i samtale med Andreas Wiese

Store scene 20.02.2015 19:00

Store scene 21.02.2015 15:00

Store scene 21.02.2015 19:00

Store scene 22.02.2015 19:00

1 t.

Jimmy Young er en karakter som ble skapt i løpet av tre døgn av skuespiller Torbjørn Davidsen og videokunstner Joachim Hamou i 1994.

“I møte med en forestilling som Jimmy Young blir vi konfrontert med vår egen ansvarsfraskrivelse. Vi ønsker å se noe som er sant, noe virkelig, samtidig som vi ikke er helt innstilt på å gi slipp på tryggheten som følger med fiksjonen. Jimmy Young utfordrer tilskuerens forhold til fiksjon og virkelighet like mye som den utfordrer skuespillernes forhold til dette. Vi må velge mellom vår sult etter det autentiske, etter real-life, og vårt trygge hjørne i utkanten av fiksjonen. Jeg er fremdeles litt usikker på hvilke deler av forestillingen jeg velger å tro er fiktive, og hvilke jeg da må forholde meg til som ikke-fiktive, nettopp fordi dette får konsekvenser for min egen moralske samvittighet.”
 Anette Therese Pettersen, Kunstkritikk.no

”Forestillingen får meg til å oppleve konseptkunst som horror – ingenting er noe annet enn det tanken gjør det til – men den er selv et eksempel på svært dyktig, konseptuell eller selvrefleksiv scenekunst, i Kari Holtans regi.” Therese Bjørneboe, Norsk Shakespeare og Teatertidsskrift

Med Hamou bak kamera og Davidsen ikledd rollen som Jimmy, dro de ut på en omvendt dannelsesreise som kom til å vare i ti år. Med falske pressekort gikk reisen via filmfestivalen i Cannes, til sufienes åndelige overhode i Egypt, til tiggere og rikfolk i New York, til havarerte inuitter og forsofne militære på Grønland. Ved hjelp av filmkamera og mikrofon ble Jimmy et trekkplaster for unge og eldre som med iver etter å eksponere seg, kastet seg inn i hans historie.

Da De Utvalgte tok Jimmy Young ned fra filmlerretet og inn på scenen fikk publikum se historien om en spenningshungrig mann som har legitimert sin skruppelløse livsutfoldelse med en grenseløs kunstnerisk søken etter rollens autensitet. I rollen som Jimmy iscenesatte skuespiller Torbjørn Davidsen spektakulære situasjoner i sitt eget liv uten tanke på handlingenes konsekvenser; i møtet med ubehaget har han alltid kunnet reise videre. Men flaksen tok etter hvert slutt og livet foran kameraet begynte å kreve tilbake.

Jimmy Young av De Utvalgte er en forestilling som utfordrer forholdet mellom fiksjon og virkelighet. Konseptet Jimmy Young hadde i forkant av forestillingen allerede resultert i to utstillinger (København og Helsingfors), en dokumentarfilm på NRK og visninger av Jimmy’s first draft på UKS-biennalen.

Jimmy Young hadde premiere i 2007.

Regi: Kari Holtan. Skuespillere: Torbjørn Davidsen, Jørgen Langhelle, Randi Rommetveit. Video/lys/teknikk: Boya Bøckman. Dramaturg: Anne Holtan. Lyd: John Birger Wormdahl. Visuell utforming: Boya Bøckman, Kari Holtan. Musikk: 3 Øre. Produsent: De Utvalgte, Anne Holtan. Regikonsulent: Marius Kolbenstvedt.